[BOLA SEPAK] DAVID BECKHAM BERMAIN BOLA SEPAK UNTUK KEBAJIKAN

David-Beckham-PSG-FranceDavid Beckham akhirnya sah menyertai Paris Saint-Germain (PSG) semalam dan mengumumkan dirinya akan bermain secara percuma di kelab itu. Pemain berusia 37 tahun itu menandatangani perjanjian lima bulan dan turut menderma gajinya dianggarkan berjumlah £170,000 seminggu untuk badan kebajikan kanak-kanak di ibu kota Paris. Bekas kapten England itu menerima banyak tawaran daripada 12 kelab yang berbeza namun memilih untuk menyertai PSG.

“Saya teruja, ia adalah sesuatu yang telah dirancang dan bercakap untuk beberapa lama,” kata Beckham kepada sidang media semalam,” kata David Beckham.

“Saya tidak akan menerima apa-apa gaji. Gaji saya akan diderma kepada badan amal kanak-kanak tempatan.”

“Itulah salah satu perkara yang kita teruja dan bangga untuk melakukannya. Sesuatu yang PSG pengurusan lakukan, ia adalah satu angka yang sangat baik.”

“Perkara yang sangat teruja apabila kita akan memberikan jumlah yang besar kepada kebajikan kanak-kanak di Paris adalah sangat istimewa.”

France-David-Beckham-PSGBeckham yang tidak mempunyai sebarang kelab sejak meninggalkan kelab MLS, LA Galaxy pada bulan Disember lalu. Selain Beckham, kelab PSG yang menduduki tangga teratas Ligue 1 turut mempunyai beberapa pemain bintang termasuk, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Lucas Moura dan Ezequiel Lavezzi. Pemain berusia itu juga gembira dapat berada di bawah kendalian jurulatih berpengalaman, Carlo Anceloti.

“Saya bernasib baik bekerja dengan pengurus seperti Carlo Ancelotti untuk beberapa bulan,” kata bekas kapten England itu.”

“Carlo adalah salah seorang pengurus terbaik yang saya telah bermain apabila beliau berjaya menaikan imej di peringkat antarabangsa.”

“Ibrahimovic pula salah satu pemain yang bagus. Saya sangat teruja untuk bermain bersama-samanya.”

“Ibra ialah pemain yang saya telah ditonton selama bertahun-tahun, di hari-hari awal saya bermain untuk England menentang Sweden, dan saya sentiasa merasakan dia boleh menjadi salah satu pemain terbaik di dunia.”

“Saya melihat banyak permainan tahun lepas dan banyak permainan musim ini. Terdapat banyak bakat dalam pasukan ini.”

Beckham telah melakukan penampilan sebanyak 115 untuk England dan menjadi sebahagian pemain Manchester United yang berjaya menewaskan Bayern Munich untuk memenangi Liga Juara-Juara Eropah pada 1999. Dia meninggalkan Old Trafford untuk Real Madrid pada tahun 2003 sebelum bersetuju berpindah ke LA Galaxy pada bulan Januari 2007. Hujung tahun lalu, tempoh perkhidmatan lima tahun Beckham dalam MLS berakhir dengan bergaya apabila LA Galaxy menjuarai Liga Bola Sepak Kebangsaan (MLS) buat kali kedua.

Dalam pada itu, Beckham yang kini beraksi man-united-david-beckham-ryan-giggsuntuk PSG berharap untuk memenangi satu gelaran liga di negara itu, setelah sudah menikmati kejayaan di Manchester United dan Real Madrid di Eropah sebelum berpindah ke Major League Soccer. Pemain berusia 37 tahun itu hampir menyertai PSG Januari 2012 tetapi memilih untuk tinggal di California untuk satu musim lagi.

“Saya tidak tahu jika ini akan menjadi kontrak terakhir saya.”

“Orang ramai telah membuat spekulasi tentang itu untuk beberapa tahun, tetapi saya terus bermain dan menandatangani kontrak.”

“Saya akan melihat bagaimana saya rasa tetapi saya mahu bermain seberapa lama yang boleh. Minat saya adalah bola sepak. Ia sentiasa ada, apabila saya bermain bola sepak ia bukan tentang kontrak terbesar,” katanya.

This entry was posted in Bola Sepak and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply