[CORETAN] ABOU DIABY HAFAL 19 JUZUK AL-QURAN

abou-diaby-muslim-rohingyaPentas bola sepak Liga Perdana Inggeris banyak dihuni pemain-pemain beragama Islam yang datang dari luar negeri. Bintang bola sepak muslim yang menonjol kebanyakan berasal dari Perancis dan Afrika. Antara bintang bola sepak muslim yang terkenal adalah pemain tengah Arsenal, Abou Diaby. Pemain berusia 25 tahun kelahiran Paris, Perancis ini telah menghafal Al-Quran hingga 19 juzuk.

Dalam akaun twitter, salah satu pengajar Ebrahim Collage di London, Mufti Muhammad, @ Mufti_Muhammad_mendedahkan seorang bintang bola sepak (Diaby) yang datang ke Stadium Emirates pada tahun 2006 itu hafal 19 juzuk Al-Quran.

Bagi Abou Diaby, kunjungan ke Ebrahim abou-diaby-hafal-19 juz-al-quranCollage adalah perkara biasa kerana dia berasa selesa berada dalam komunitinya, seperti diterangkan Republika Online.

“Dalam perbincangan dengan pemain Arsenal Abu Diaby di Ebrahim Collage pada tiap kali makan malam, siapa yang hafal 19 juz Al-Quran.”

Sifat prihatin Abou Diaby yang memberi perhatian terhadap umat Islam yang lain juga dizahirkan apabila dirinya terlibat secara langsung dalam pengumpulan dana untuk Muslim Rohingnya di London Muslim Center.

Dalam acara pengumpulan dana itu, Abou Diaby melelong jersi (kostum) Arsenal miliknya untuk membela Muslim Rohingnya. Pemain berusia 26 tahun itu kini menjadi antara ikon pemain bola sepak muslim yang peka terhadap isu-isu berkaitan dengan umat Islam sejagat.

Sementara itu, terdapat beberapa pemain Arsenal lain yang beragama Islam, antaranya Bacary Sagna dan sebelum itu Samir Nasri dan Kolo Toure yang kini bersama Manchester City. Selain itu, bekas pemain muslim Arsenal lain yang komited terhadap Islam adalah bek muda Armand Traore yang berhijrah ke Queens Park Rangers.

This entry was posted in Coretan and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply