[HOKI] PAUL REVINGTON BAKAL BIMBING SKUAD HOKI NEGARA

Jurulatih terbaik dunia, Paul Revington dinamakan sebagai ketua jurulatih skuad hoki negara dan dibantu oleh bekas pemain negara, Arul Selvaraj bagi memulihkan imej dan maruah pasukan hoki negara. Revington dan Arul, sebagai pembantunya, mula menjadi gandingan untuk melatih skuad Afrika Selatan pada 2006 sebelum membimbing skuad Ireland dari 2009 hingga bulan depan.

Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah ketika mengumumkan pemilihan jurulatih Afrika Selatan itu, bagaimanapun, berkata perjanjian bertulis antara Revington dan MHC masih belum dimeterai.

“Surat perjanjian akan kita sampaikan kepada dia (Revington) dalam tempoh terdekat ini dan tertakluk pada persetujuan dia,” kata Tengku Abdullah kepada pemberita selepas majlis pelancaran Kamus Al-Quran di sini, hari ini.

Baginda berkata sekiranya segalanya berjalan lancar, jurulatih berkenaan dijangka mula melatih skuad hoki negara mulai Julai depan, selepas kontrak bersama pasukan Ireland tamat. Tengku Abdullah berkata jurulatih berkenaan akan menggalas cabaran pertama di Kejohanan Cabaran Juara-Juara di Argentina pada November depan sebelum menghadapi pusingan kelayakan Piala Dunia pada tahun depan.

“Kita berharap menerusi jurulatih baru itu, akan dapat membangkitkan semula pasukan kebangsaan dan dapat mengilap gandingan pemain muda dengan pemain yang mempunyai pengalaman,” kata Tengku Abdullah.

Ketika membimbing Afrika Selatan selama tiga tahun, Revington membantu pasukan itu memperbaiki ranking dunia dari kedudukan ke-14 kepada tangga ke-10 dan kini pasukan itu layak ke Sukan Olimpik London 2012.

Jurulatih kelahiran Afrika Selatan itu akan menggantikan Tai Beng Hai yang dilantik sebagai Pengarah Kejurulatih MHC dan diberi tugas menyelia program pembangunan remaja. Paul Revington juga turut memenangi anugerah ‘Jurulatih Terbaik Dunia FIH’ 2011.

Sumber : www.bernama.com

This entry was posted in Hoki and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply